|
|
|
ÖMER HAYYAMDAN SEÇME RUBAİLER |
Yanıt Yaz ![]() |
Yazar | |
Round Them Up* ![]() Forum Bağımlısı ![]() ![]() K.Tarihi: 16/Ağustos/2008 Durumu: Aktif Değil Gönderilenler: 826 Tesekkür: 135 Rep: 390 ![]() ![]() |
![]() Gönderim Zamanı: 06/Şubat/2009 Saat 16:57 |
Geçmiş günü beyhude yere yad etme Dünya dediğin bir bakışımızdır bizim; Sen sofusun, hep dinden dem vurursun; Ceyhun nehri kanlı göz yaşımızdır bizim; Cehennem, boşuna dert çektiğimiz günler, Cennetse gün ettiğimiz günlerdir bizim Bana da sapık, dinsiz der durursun. Peki, ben ne görünüyorsam oyum: Ya sen? Ne görünüyorsan o musun? Öldürmek de, yaşatmak da senin işin; Bu dünyayı gönlünce düzenleyen sensin. Ben kötüyüm diyelim, kimde kabahat? Beni böyle yaratan sen değil misin?
Bir elde kadeh, bir elde Kuran; Dünya padişahın, kayserin, hakanın olsun; Şarap içip güzel sevmek mi daha iyi, İki yüzlü softaları dinlemek mi? Sarhoşla aşık cehenneme gidecekse, Napayım ben cenneti. Sevgiyle yuğrulmamışsa yüreğin Tekkede, manastırda eremezsin. Bir kez gerçekten sevdin mi dünyada Cennetin, cehennemin üstündesin. Hayyam, günahım var diye tasalanma, Bunun için dertlere düşmek boşuna. Günah olacak ki Tanrı bağışlasın: Rahmet neye yarar bizdeki günah olmayınca Güçlü olduğuna inandırdın beni; Bol bol da verdin bana vereceklerini. Yüz yıl günah işleyip bilmek isterim: Günahlar mı sonsuz, senin rahmetin mi? Kim demiş haram nedir bilmez Hayyam? Ben haramı helalı karıştırmam: Seninle içilen şarap helaldir, Sensiz içtiğimiz su bile haram. Ben şarap içiyorum, doğrudur; Aklı olan da beni haklı bulur: İçeceğimi biliyordu Tanrı, İçmezsem Tanrı yanılmış olur. Şarap küpü önüne serdik seccademizi; Şarap yakutuyla adam ettik kendimizi; Umudumuz, meyhanede yeniden bulmak Camide, medresede yiten günlerimizi. Ey kara cübbeli, senin gündüzün gece; Taş atma dünyayı bilmek isteyenlere. Onlar Yaradanın sanatı peşindeler: Senin aklın fikrin abdest bozan şeylerde Bilmem, Tanrım, beni yaratırken neydi niyetin, Bana cenneti mi, cehennemi mi nasip ettin; Bir kadeh, bir güzel, bir çalgı bir de yeşil çimen Bunlar benim olsun, veresiye cennet de senin Tanrı gönlünce yaratır da her şeyi Neden ölüme mahkum eder hepsini? Yaptığı güzelse neden kırar atar Çirkinse suçu kim kime yüklemeli? |
|
KAPAT TELEVİZYONU ANNE ;
SENİ DE KANDIRIYORLAR.. |
|
tesekkür edenler: | seckin88 |
türkçeci ![]() Forum Kolik ![]() ![]() K.Tarihi: 25/Ağustos/2007 Bölüm: Türkçe Öğretmenliği(İÖ) Durumu: Aktif Değil Gönderilenler: 3804 Tesekkür: 487 Rep: 1219 ![]() ![]() |
![]() |
Kim demiş haram nedir bilmez hayyam .. Ben haramla helali karıstrmam…
Senınle içilen şarap helaldir… Sensiz içilen su bile haram…… |
|
gözlerimizi uzaklıklar değil ki yalnız,
göze alamadığımız yakınlıklar da acıtır.. ve gözleri ancak gözler bağışlayabilir.. haydar ergülen |
|
seckin88 ![]() Forum Acemisi ![]() ![]() K.Tarihi: 05/Şubat/2009 Durumu: Aktif Değil Gönderilenler: 0 Tesekkür: 6 Rep: 14 ![]() ![]() |
![]() |
teşekkürler birader çok güzel rubailer bunlar. hayyam benimde en sevdiğim şairdir. bende de bir sürü var ama en sevdiğimi yazim ; dünyada akla değer veren yok madem,
aklı az olanın parası çok madem,
getirin şu şarabı, alın aklımızı,
belki böyle beğenir bizi elalem.
|
|
tesekkür edenler: | Round Them Up* |
spartakus ![]() Forum Yenisi ![]() K.Tarihi: 14/Kasım/2009 Durumu: Aktif Değil Gönderilenler: 0 Tesekkür: 0 Rep: 0 ![]() ![]() |
![]() |
Cennette huriler varmış,kara gözlü.
|
|
Sen de yenildin sonunda
Bir çarmıhta can verdin Ama bir türkü gibi çağdan çağa Erkekçe savaşmayı öğrettin insanlara Adını öğrettin spartaküs |
|
Yanıt Yaz ![]() |
Forum Atla | Forum İzinleri ![]() Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |